مقایسه آپدیت، آپگرید و مهاجرت اطلاعات
در هنگام نصب نرم افزارهای مختلف و سیستم عاملها در مراحل ابتدایی نصب، صفحهای وجود دارد که از شما میپرسد قصد نصب، آپدیت یا آپگرید نرم افزار را دارید؟ اگر بخواهید نرم افزار را برای اولین بار استفاده کنید، گزینه نصب یا install را انتخاب کنید اما اگر نرم افزار را قبلا نصب کرده باشید نیاز به استفاده از گزینههای آپدیت و آپگرید دارید. در ادامه همین مطلب خواهیم گفت تفاوت آپدیت و آپگرید در چیست؟ همراه ما باشید.
فهرست محتوا
آپدیت چیست؟
شرکتهای تولید کننده نرم افزار پس از تولید و ارائه نرم افزار به مرور برای رفع باگها و حفرههای امنیتی یا اعمال قابلیتهای جدید یا ارتقای قابلیتهای قبلی و رفع مشکلات کارایی سیستم و افزایش پشتیبانی سخت افزاری، فایلهایی تحت عنوان آپدیت Update ارائه میدهند که معمولا حجم بالایی ندارند و به راحتی قابل نصب هستند.
پس از نصب فایلهای آپدیت تغییری روی ساختار اصلی نرم افزار و سیستم عامل اعمال نخواهد شد، فقط ایرادات فنی و امنیتی رفع و قابلیتهای بیشتری افزوده میشود. کاربران بابت دریافت فایلهای آپدیت نرم افزار هزینهای پرداخت نمیکنند.
حجم فایلهای آپدیت پایین است مثلا فایل آپدیت سیستم عامل بین چند صد مگابایت یا چند گیگابایت است و آپدیت سایر نرم افزارها بین چند کیلوبایت تا چند مگابایت است.
آپگرید (ارتقا) چیست؟
Upgrade یعنی ایجاد تغییر کلی و اضافه شدن قابلیتهای جدید و متنوع مانند تغییر در GUI سیستم عامل، آپگرید یعنی ارائه نسخه جدید نرم افزار. به زبان ساده زمانی که شرکت مایکروسافت نسخه ویندوز 10 را ارائه داد، در واقع کاربرانی که قبلا از ویندوز 8 استفاده میکردند و به نسخه 10 تغییر دادند، آپگرید انجام دادهاند. شرکت مایکروسافت در نسخههای جدید ویندوز قابلیتهای جدیدی به ویندوز قبلی اضافه کرده و تحول چشمگیری در گرافیک سیستم عامل داشته است.
با استفاده از برنامه کمکی Windows Update/Upgrade assistant میتوانید از آپگریدهای ویندوز استفاده کنید.
نکته بسیار مهمی را در زمان آپگرید ویندوز فراموش نکنید. پس از آپگرید ویندوز تمام اطلاعات شما در ویندوز قبلی از بین میرود و ویندوز جدید با پیکربندی جدید و با ایجاد پوشههای جدید در سیستم شما نصب میشود. ممکن است آپگرید ویندوز با سیستم سخت افزاری همخوانی نداشته باشد، در این صورت شما باید نسخهای از ویندوز را تهیه کنید که سیستم شما با آن سازگاری داشته باشد. آپگرید در دو نوع انجام خواهد شد:
- آپگرید در محل یا In-Place: در این مدل آپگرید پس از ارتقاء نرم افزاری، سیستم با همان سخت افزار قبلی همخوانی دارد.
- آپگرید مبتنی بر مهاجرت یا migration-Based: این نوع آپگرید بعد از ارتقاء نیاز به سخت افزار جدید دارد ولی با مهاجرت متفاوت است که در ادامه در خصوص مهاجرت هم توضیح خواهیم داد.
تفاوت آپدیت و آپگرید
آپدیت و آپگرید با هم تفاوتهایی دارند که در ادامه به چند مورد اشاره خواهیم کرد.
- در آپگرید نسخه نرم افزاری تغییر میکند ولی در آپدیت نسخه نرم افزار بدون تغییر باقی میماند.
- آپدیت سریع انجام میشود ولی ارتقاء نیاز به زمان بیشتری دارد، زیرا عملیات پیچیدهتری انجام میشود.
- فایلهای آپدیت رایگان ارائه میشوند ولی نسخههای آپگرید معمولا نیاز به پرداخت هزینه دارند.
- آپدیت برای رفع عیبهای فنی و امنیتی استفاده میشود ولی آپگرید تغییرات اساسی در سیستم ایجاد میکند.
مهاجرت چیست؟
Migration یا مهاجرت به تغییر بسترکاری در زمینه نرم افزار یا سخت افزار گفته میشود. مانند مهاجرت از ویندوز به لینوکس، مهاجرت از سروری به سرور دیگر و یا مهاجرت کاربری از لپ تاپ به لپ تاپ دیگر.
در زمان انجام فرآیند مهاجرت معمولا ارتقاء هم صورت میگیرد فرض کنید ادمین شبکه از سرور قدیمی با نسخه ویندوز 2016 به سروری جدید و ارتقا یافته مهاجرت میکند که حتما نسخه ویندوز سرور را هم به 2019 ارتقاء خواهد داد.
پیشنهاد مطالعه: آموزش نصب ویندوز سرور 2019
مهاجرت زمانی انجام میشود که کاربر استفاده از لپ تاپ Dell خود را متوقف و لپ تاپ دیگری با برند HP تهیه و در ادامه قصد استفاده از آن را داشته باشد، مهاجرت همیشه هزینه بالایی دارد. شما از لپ تاپ به لپ تاپ دیگر مهاجرت میکنید ولی با لپ تاپ جدید هم عملیات و اقدامات سیستم قبلی را انجام میدهید و این تعریف اصلی مهاجرت است.
در فرآیند مهاجرت محدودیتهایی برای جابجایی دادهها وجود دارد و حتی ممکن است برخی اطلاعات در زمان مهاجرت از بین رفته یا تحریف شوند.
مهاجرت سرور چیست؟
به عملیات کپی و انتقال دیتاهای مهم از سروری به سرور دیگر اصطلاحاً مهاجرت سرور گفته میشود، در خصوص مهاجرت محتوای وب هاستینگ، باید DNS را تغییر دهید و تمام تنظیمات مربوط به وب سرور و نرم افزارهای دیتابیس و پیکربندیهای دیگر کپی و منتقل شوند. مهاجرت سرور دلایل زیادی دارد که از مهمترین آنها به موارد زیر میتوان اشاره کرد.
- انتقال به فضای ابری
- کاهش هزینهها
- استفاده از تکنولوژیهای جدید
- توسعه هاستینگ
- جایگزین کردن سخت افزارهای قدیمی و منسوخ شده
در زمان مهاجرت سرور برای پیشگیری از Data Loss و Down Time باید عملیات مهاجرت به درستی و طبق چک لیست انجام شود.
برای انتخاب بهتر سرور متناسب با نیاز سازمان خود مطالعه مقاله راهنمای خرید سرور را مطالعه کنید.