استاندارد رنگبندی ها در کابل های شبکه و مفهوم آنها

راه اندازی شبکه‌های کامپیوتری شامل دو بخش عملیاتی است، بخش 1- پسیو  2- اکتیو که بخش پسیو شامل کابل‌کشی، نصب سرورها و سوییچ‌ها داخل رک، برقراری ارتباطات کابلی بین تجهیزات، نصب تجهیزات کولینگ اتاق سرور و … است.

برای انجام عملیات پسیو استانداردهای جهانی وجود دارد که باید طبق آن عمل کنید، در ادامه مطلب در خصوص استاندارد رنگ‌بندی کابل در شبکه صحبت خواهیم کرد.

لیست قیمت سرور اچ پی در مدل های مختلف در نتسا

 

تمام اجزا کابل‌های Cat5 و Cat6 از استاندارد رنگ‌بندی A و B استفاده می‌کنند

استانداردهای کابل شبکه

در کابل شبکه 8 رشته سیم به 8 رنگ متفاوت وجود دارد که 4 رشته از آن وظیفه انتقال سیگنال را دارند و 4 سیم دیگر برای استفاده از سرعت‌های بالا در شبکه مانند 1000 و استفاده‌های جانبی همانند POE تعبیه شده‌اند.


تکنولوژی PoE در کابل شبکه

PoE یا Power over Ethernet فناوریست که به کابل شبکه این امکان رو میدهد تا علاوه بر داده، جریان الکتریکی را حمل کند. این تکنولوژی هم هزینه‌های مربوط به شبکه رو کاهش داده و هم شبکه را مطمئن‌تر می‌کند. کلا کابل PoE به شما این امکان رو میدهد تا هم به برق و هم داده دسترسی داشته باشید. این نوع تکنولوژی، کاربرد گسترده‌ و مرقوم به صرفه ایی در شبکه‌ی وایرلس، شبکه‌ی سیمی و سیستم دوربین مداربسته تحت شبکه دارد. هنگام انتخاب کابل شبکه مناسب برای استفاده از تکنولوژی PoE فاکتورهایی مثل مکان جغرافیایی و شیوه‎‌ی نصب کابل‌ها و دمای قابل تحمل توسط کابل را دقت فرمایید.

پیشنهاد مطالعه: سوئیچ PoE چیست

برای سوکت زنی کابل شبکه، دو استاندارد A و B وجود دارند که در این دو ترتیب تمام رنگ‌ها ثابت است و فقط جای رنگ‌های نارنجی و سفید نارنجی با جای رنگ‌های سبز و سفید سبز تغییر می‌کند.

برای تولید کابل و پچ کوردهای CAT5 و CAT6 از هر دو استاندارد A و B استفاده می‌شود، کابلهای شبکه در دو نوع مستقیم (Straight) و ضربدری (Crossover) وجود دارند که کاربردشان متفاوت است.

  • برای برقراری ارتباط بین دو دستگاه هم جنس، مثلا دو سوییچ و یا دو لپ تاپ یا PC شبکه از کابل شبکه Crossover استفاده می‌کنیم.
  • برای برقراری ارتباط بین دو دستگاه غیر همجنس، مثلا ارتباط بین PC و سوییچ شبکه از کابل شبکه Straight استفاده می‌کنیم.

نکته : در حال حاضر پورت های کارت شبکه لپ تاپ های جدید و کارت های شبکه جدید برای ارتباط با هم می توان از هر دو کابل شبکه استفاده کرد چرا که به صورت اتوماتیک نوع کابل را شناسایی و ارتباط را برقرار می کند.

 

رنگ بندی کابل شبکه PoE

رنگ‌بندی کابل شبکه PoE یا Power over Ethernet بستگی به استاندارد کابل مورد استفاده دارد. در بیشتر موارد، کابل‌های شبکه PoE از استاندارد‌های Cat5e، Cat6 و Cat6a استفاده می‌کنند. در برخی استانداردها، کابل‌های شبکه PoE دارای رنگ بندی خاصی نیستند و از رنگ بندی استاندارد کابل‌های شبکه پیروی می‌کنند. به طور معمول، در استانداردهایی مانند TIA/EIA-568 و ISO/IEC 11801، رنگ‌بندی کابل‌های شبکه به شکل زیر است:

 

پین 1: سفید-نارنجی

پین 2: نارنجی

پین 3: سفید-سبز

پین 4: آبی

پین 5: سفید-آبی

پین 6: سبز

پین 7: سفید-قهوه‌ای

پین 8: قهوه‌ای

 

این رنگ‌بندی برای کابل‌های شبکه PoE نیز قابل استفاده است. با این حال، در برخی موارد به منظور شناسایی آسان‌تر کابل‌های PoE، ممکن است از رنگ‌بندی متفاوتی استفاده شود. برای مثال، برخی از تولیدکنندگان ممکن است از رنگ بندی آبی برای کابل‌های PoE استفاده کنند تا آنها را از کابل‌های غیر PoE تمیزتر نشان دهند، در حالی که برخی دیگر از رنگ زرد استفاده می‌کنند.

بهترین راه برای اطمینان حاصل کردن از رنگ‌بندی کابل شبکه PoE، مشاهده دستورالعمل‌های استانداردی است که برای کابل‌های شبکه PoE در نظر گرفته شده است. همچنین، هنگام خرید کابل‌های شبکه PoE، می‌توانید از فروشنده یا تولیدکننده محصول برای دریافت اطلاعات دقیق‌تر در مورد رنگ‌بندی سوال کنید.

 

قیمت سرور DL380 Gen11 با گارانتی معتبر در نتسا

مفهوم رنگ‌بندی‌ها در کابل‌های شبکه

رنگ‌بندی کابل شبکه با 8 سیم و 8 رنگ متعدد است، 4 رنگ اصلی، سبز، آبی، نارنجی، قهوه‌ای و 4 رنگ فرعی که ترکیبی از رنگ‌های اصلی با رنگ سفید هستند. سفید سبز، سفید آبی، سفید نارنجی، سفید قهوه‌ای، یک رنگ اصلی و یک رنگ فرعی با همدیگر تشکیل یک زوج می‌دهند، مثلا رشته سیم آبی با رشته سیم سفید آبی به هم پیچیده می‌شوند و یک زوج سیم را تشکیل می‌دهند.

ترتیب رنگ کابل شبکه

ترتیب رنگ کابل شبکه برای استاندارد TIA/EIA-568-B به شرح زیر است:

 

پین 1: سفید-نارنجی

پین 2: نارنجی

پین 3: سفید-سبز

پین 4: آبی

پین 5: سفید-آبی

پین 6: سبز

پین 7: سفید-قهوه‌ای

پین 8: قهوه‌ای

 

توجه داشته باشید که این ترتیب رنگ برای اتصال کابل شبکه به کانکتور RJ-45 استفاده می‌شود. همچنین، برای استاندارد TIA/EIA-568-A، ترتیب رنگ برای پین‌های 1 تا 8 به شکل زیر است:

 

پین 1: سفید-سبز

پین 2: سبز

پین 3: سفید-نارنجی

پین 4: آبی

پین 5: سفید-آبی

پین 6: نارنجی

پین 7: سفید-قهوه‌ای

پین 8: قهوه‌ای

 

هر دو ترتیب رنگ بالا برای کابل شبکه Cat5e، Cat6 و Cat6a استفاده می‌شود.

خرید ذخیره ساز تیپ MSL3040 Tape Library با گارانتی معتبر

وظیفه هر رنگ در کابل شبکه

در کابل‌های شبکه مبتنی بر استاندارد TIA/EIA-568-B، هر رنگ کابل شبکه وظیفه خاصی است. وظیفه هر رنگ در کابل شبکه Cat6 به شرح زیر است:

سفید-سبز (White/Green): این رنگ برای پین 1 به کار می‌رود و در ارتباط با انتقال داده‌های خروجی استفاده می‌شود.

سبز (Green): این رنگ برای پین 2 به کار می‌رود و در ارتباط با انتقال داده‌های ورودی استفاده می‌شود.

سفید-نارنجی (White/Orange): این رنگ برای پین 3 به کار می‌رود و در ارتباط با انتقال داده‌های خروجی استفاده می‌شود.

آبی (Blue): این رنگ برای پین 4 به کار می‌رود و در ارتباط با انتقال داده‌هایی که به طور مستقیم از منبع تغذیه PoE عبور می‌کنند (Power+) استفاده می‌شود.

سفید-آبی (White/Blue): این رنگ برای پین 5 به کار می‌رود و در ارتباط با انتقال داده‌هایی که به طور مستقیم از منبع تغذیه PoE عبور می‌کنند (Power-) استفاده می‌شود.

نارنجی (Orange): این رنگ برای پین 6 به کار می‌رود و در ارتباط با انتقال داده‌های ورودی استفاده می‌شود.

سفید-قهوه‌ای (White/Brown): این رنگ برای پین 7 به کار می‌رود و در ارتباط با انتقال اطلاعات مربوط به اتصال‌های خارجی (Ground) استفاده می‌شود.

قهوه‌ای (Brown): این رنگ برای پین 8 به کار می‌رود و در ارتباط با انتقال اطلاعات مربوط به اتصال‌های خارجی (Ground) استفاده می‌شود.

استاندارد رنگ‌بندی کابل شبکه

استاندارد رنگ‌بندی کابل شبکه معمولا به عنوان راهنمایی برای ترتیب رنگ‌ها در اتصال کابل‌های شبکه استفاده می‌شود. استفاده از استاندارد رنگ‌بندی کابل شبکه دارای مزایای زیر است:

 

یکنواختی: با استفاده از استاندارد رنگ‌بندی، اتصال کابل‌های شبکه در سطح بین‌المللی و حتی در یک سازمان یکنواخت خواهد بود. این یکنواختی باعث سهولت در نصب، تعمیر و تغییرات شبکه می‌شود.

 

اطمینان از صحت اتصالات: استفاده از استاندارد رنگ‌بندی کابل شبکه تضمین می‌کند که اتصالات کابل‌ها به درستی انجام شده و رنگ‌ها به درستی متناظر با پین‌های کانکتورها هستند که کاهش خطاها و مشکلات احتمالی در عملکرد شبکه را به همراه دارد.

 

تسهیل در تعمیرات: استفاده از استاندارد رنگ‌بندی کابل شبکه باعث می‌شود در صورت بروز خطا یا نیاز به تعمیرات، متخصصان به راحتی بتوانند اتصالات را شناسایی و تغییر دهند که کاهش زمان و هزینه تعمیرات را به همراه دارد.

 

سازگاری با تجهیزات استاندارد: استاندارد رنگ‌بندی کابل شبکه از طرف تولیدکنندگان تجهیزات شبکه نیز پشتیبانی می‌شود. این حرف به معنای این است که تجهیزات شبکه مانند سوئیچ‌ها، روترها و پچ پنل‌ها معمولا بر اساس استاندارد رنگ‌بندی قابلیت پشتیبانی و سازگاری دارند.

 

به طور کلی، استاندارد رنگ‌بندی کابل شبکه، معمولا بر اساس استانداردهای TIA/EIA-568-A و TIA/EIA-568-B است که توسط صنعت شبکه به عنوان استانداردهای مرجع قبول شده‌اند. استفاده از این استانداردها باعث ایجاد هماهنگی و یکنواختی در نصب و استفاده از کابل‌های شبکه می‌شود.

 


چرا زوج‌های کابل شبکه به هم تابیده شده‌اند؟

قطعا دلیل آن زیبایی یا مرتب بودن سیم‌ها نیست. به‌صورت خلاصه، علت اصلی کاهش نویز (قانون شار مغناطیسی) و تداخل الکترومغناطیسی (EMI) می‌باشد .نکته جالب این هست که حتی مقدار تابیده شدن هر زوج سیم با هم متفاوت هست تا نویز کمتری بوجود بیاد و طبعاً سرعت انتقال دیتای بیشتری هم داشته باشیم.

 

رنگ‌های اصلی و فرعی کابل شبکه

رنگ‌های اصلی و فرعی کابل شبکه بر اساس استاندارد TIA/EIA-568-B عبارتند از:

 

رنگ‌های اصلی:

 

سبز (Green)

آبی (Blue)

نارنجی (Orange)

آبی روشن (Light Blue)

قهوه‌ای (Brown)

 

رنگ‌های فرعی:

 

سفید-سبز (White/Green)

سفید-آبی (White/Blue)

سفید-نارنجی (White/Orange)

سفید-آبی روشن (White/Light Blue)

سفید-قهوه‌ای (White/Brown)

 

این رنگ‌ها به ترتیب رنگ‌ در هر پین (پین 1 تا پین 8) در کانکتورها و ترمینال‌های کابل شبکه استفاده می‌شوند. به عنوان مثال، در یک کابل شبکه با استاندارد TIA/EIA-568-B، رنگ‌بندی پین 1 سفید-سبز و پین 2 سبز است. توجه داشته باشید که استاندارد TIA/EIA-568-A نیز رنگ‌های مشابهی دارد، البته با اختلاف ترتیب رنگ‌ها در برخی از پین‌ها. اما استاندارد TIA/EIA-568-B بیشتر استفاده می‌شود و معمولا توصیه می‌شود.

 

مشاهده دیگر محصولات نتسا از جمله تیپ درایو اکسترنال اچ پی HPE LTO-9 Tape Drive

عیب یابی کابلهای شبکه

برای عیب یابی در کابل های شبکه می توان از روشی بسیار ساده با عنوان تست فلوک استفاده کرد . به واسطه روش تست فلوک می توان خمیدگی و کشیدگی کابل های شبکه را نیز تشخیص داده و به تعمیر و تعویض آن ها در صورت لزوم پرداخت. این ابزار به عنوان بهترین ابزار برای تست انواع کابل شبکه و پچ کورد شناخته می شود که ارزیابی های مربوط به آن نیز کاملا دقیق صورت میگیرد.


وظیفه رشته‌های کابل شبکه

کابل شبکه از 8 رشته سیم تشکیل شده است که رنگ‌های متعددی دارند 4 رشته ذخیره هستند و از 4 رشته دیگر 2 رشته وظیفه ارسال اطلاعات و 2 رشته وظیفه دریافت اطلاعات را برعهده دارند. (TX & RX)


استاندارد کابل شبکه Cat6

کابل شبکه cat6 شامل کابل‌ها، قطعه کابل‌ها (Cord) و کانکتورهای اختصاصی هستند و توسط شرکت‌های متعددی تولید می‌شوند که باید بتوانند با یکدیگر و همچنین استانداردهای قبل از خود سازگاری داشته باشند. در مقاله انواع کابل شبکه به توضیحات کاملی در خصوص کابل CAT چیست؟ چه کاربردی دارد و معرفی انواع آن پرداخته‌ایم.

یعنی امکان استفاده از اجزا cat6 و اجزا cat5/5e در یک شبکه کنار هم فراهم باشد و در صورت نیاز جایگزینی اجزا cat6 با اجزا cat5/5e میسر باشد، تمام اجزا cat6 و cat5/5e دارای امپدانس اسمی هستند اما تجهیزات cat6 تحمل خطای بالاتری در برابر تغییرات مقاومت نسبت به نسل‌های قبلی خود دارند.

تغییرات مقاومت براساس افت بازگشتی یا Return loss برحسب دسی بل سنجیده می‌شود و هرچقدر مقدار افت بازگشتی بیشتر باشد تطبیق امپدانس بهتری بین اجزا خواهد بود و در این حالت انعکاس سیگنال و انعکاس مجدد سیگنال کمتر می‌شود در نهایت CAT6 نرخ خطای بیتی (BER) کمتری در شبکه‌های اترنت پرسرعت دارد.

پس دلیل جایگزینی تجهیزات CAT6 با نسل‌های قبلی، نرخ خطای بیتی کمتر و انتقال داده بیشتر در طول شبکه‌های اترنت است.

 

استاندارد A و B هر دو برای کابل‌های cat5/cat5e و cat6 مورد استفاده قرار می‌گیرند

رنگ بندی کابل شبکه Cat6

رنگ‌بندی کابل شبکه Cat6 بر اساس استاندارد TIA/EIA-568B مشابه استاندارد Cat5e و بر اساس استاندارد TIA/EIA-568B انجام می‌شود. ترتیب رنگ کابل شبکه Cat6 در پین‌های 1 تا 8 به شرح زیر است:

 

پین 1: سفید-نارنجی (White/Orange)

پین 2: نارنجی (Orange)

پین 3: سفید-سبز (White/Green)

پین 4: آبی (Blue)

پین 5: سفید-آبی (White/Blue)

پین 6: سبز (Green)

پین 7: سفید-قهوه‌ای (White/Brown)

پین 8: قهوه‌ای (Brown)

 

به طور کلی، استاندارد رنگ‌بندی کابل شبکه Cat6 برای پشتیبانی از نرخ انتقال داده‌های بالا و عملکرد بهتر در فرکانس‌های بالا طراحی شده است. با استفاده از کابل Cat6، می‌توانید از اتصالات اترنت گیگابیتی و برخی استانداردهای شبکه با سرعت بالاتر مانند 10 Gigabit Ethernet (10GBASE-T) در فاصله‌های کوتاه استفاده کنید. این رنگ بندی به منظور شناسایی آسان‌تر و انجام صحیح کابل‌کشی استفاده می‌شود. با استفاده از این رنگ‌بندی می‌توان به راحتی اتصالات کابل را با کانکتورها و پچ پنل‌های متناظر مطابقت داد.

 

رنگ بندی کابل شبکه Cat5

در شرایطی که رنگ‌بندی کاور کابل‌های Cat5 مبتنی بر استاندارد خاصی نیستف اما زوج سیم‌های داخلی کابل‌ها بر مبنای استاندارد جهانی در کنار یکدیگر قرار می‌گیرند. رنگ پوشش کابل‌ها با این هدف که کارشناسان شبکه متوجه شوند کابلی که در حال استفاده از آن است از چه نوعی است انجام می‌شود، اما رنگ‌بندی زوج سیم‌ها در کابل‌های شبکه cat5 از استاندارد مشخصی پیروی می‌کنند که هماهنگ با دیگر کابل‌های اترنت است. به طور کلی این رنگ‌بندی به شرح زیر است

 

  • سیاه برای تجهیزات و دستگاه‌های کاری در شبکه
  • آبی ارتباط شبکه
  • خاکستری ارتباطات داخلی که جامپر نامیده می‌شوند.
  • زرد دوربین‌های امنیتی با سیم
  • سفید دوربین‌های امنیتی با سیم
  • قرمز سیستم‌های ویپ یا سیستم‌های اضطراری

 


رنگ بندی شبکه

دو استاندارد رنگی مختلف برای ضرب (پرس) سوکت‌ها وجود دارد:

  • T-568A
  • T-568-B

در زمان استفاده از کابل‌های CAT5 رنگ بندی سوکت شبکه کلاس A یا همان استاندارد T-568A به عنوان رنگ‌بندی مورد تایید متخصصین شبکه قرار گرفت، استاندارد ترتیب رنگ‌بندی سوکت A به صورت زیر است:

سفید سبز، سبز، سفید نارنجی، آبی، سفید آبی، نارنجی، سفید قهوه‌ای، قهوه‌ای از چپ به راست‌

با ورود کابل‌های CAT6 به بازار و افزایش استفاده از آنها رنگبندی سوکت شبکه کلاس B بیشتر مورد استفاده قرار گرفت، ترتیب رنگ کلاس B به صورت زیر است:

سفید نارنجی، نارنجی، سفید سبز، آبی، سفیدآبی، سبز، سفید قهوه‌ای، قهوه‌ای

در شبکه از هر دو استاندارد کلاس A و B استفاده می‌شود، در سوکت‌ها، کیستون‌ها و پچ کوردهای شبکه از این استانداردهای رنگ‌بندی استفاده می‌شود، اما استاندارد کلاس B رایج‌تر است.

 

ترتیب رنگ کابل شبکه استاندارد T-568A

ترتیب رنگ کابل شبکه بر اساس استاندارد TIA/EIA-568A در پین‌های 1 تا 8 به شرح زیر است:

 

پین 1: سفید-سبز (White/Green)

پین 2: سبز (Green)

پین 3: سفید-نارنجی (White/Orange)

پین 4: آبی (Blue)

پین 5: سفید-آبی (White/Blue)

پین 6: نارنجی (Orange)

پین 7: سفید-قهوه‌ای (White/Brown)

پین 8: قهوه‌ای (Brown)

 

ترتیب رنگ‌ها در استاندارد TIA/EIA-568A متفاوت از استاندارد TIA/EIA-568B است که در پاسخ قبلی ذکر شد. همچنین، توجه داشته باشید که استفاده از استاندارد TIA/EIA-568B در حوزه شبکه‌های LAN (شبکه‌های محلی) بیشتر معمول است و استفاده از استاندارد TIA/EIA-568A در برخی موارد خاص مانند شبکه‌های تلفنی استفاده می‌شود.

ترتیب رنگ کابل شبکه استاندارد T-568B

ترتیب رنگ کابل شبکه بر اساس استاندارد TIA/EIA-568B در پین‌های 1 تا 8 به شرح زیر است:

 

پین 1: سفید-نارنجی (White/Orange)

پین 2: نارنجی (Orange)

پین 3: سفید-سبز (White/Green)

پین 4: آبی (Blue)

پین 5: سفید-آبی (White/Blue)

پین 6: سبز (Green)

پین 7: سفید-قهوه‌ای (White/Brown)

پین 8: قهوه‌ای (Brown)

 

همان‌گونه که اشاره کردیم، استاندارد TIA/EIA-568B بیشتر در حوزه شبکه‌های محلی استفاده می‌شود و به عنوان استاندارد پیش‌فرض در پروژه‌های دیگری نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد.


رنگ بندی کیستون شبکه

رابط بین پریز شبکه و کابل شبکه و PC یک قطعه کوچک به نام کیستون (Keystone) است. کیستون شبکه با توجه به کابل به دو دسته Cat5 و Cat6 تقسیم می‌شود، کیستون‌های متعددی توسط شرکت‌ها تولید می‌شوند که کمی با هم متفاوت هستند اما وجه مشترک همه آنها وجود برچسب‌های کوچکی است که ترتیب رنگ‌ها را براساس استاندارد A و B مشخص می‌کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیشنهاد ویژه نتسا